Ко смо ми?

Електротехнички факултет у Београду од свог оснивања представља институцију од националног значаја. Од свог настанка, ЕТФ је радио на развоју и унапређењу државе и друштва, узимајући учешћа у националним пројектима, саветодавним органима и успешном представљању сталежа у свету, и школовао не само добре инжењере, стручњаке и научнике, него и техничку елиту која је управљала земљом.

Држава није увек пружала потребну подршку образовању и универзитетима, па је било периода када је држава ЕТФ-у била мајка, а и периода када је била маћеха. За разлику од државе, подршка друштва ЕТФ-у је увек постојала. Да ли је то зато што је друштво свесно значаја институције, или је зато што се дипломирани студенати ЕТФ-а врло често налазе на значајним позицијама, тешко је рећи. Део ове подршке представљају и донације које ЕТФ добија.

Донације су акције новијег времена, практично су кренуле почетком новог миленијума после врло тешког периода за ЕТФ. Крајем прошлог века, због рата, санкција и небриге државе, факултет је у материјалном смислу био уназађен и дипломирани студенти ЕТФ-а и у земљи и широм света покренули су акцију помоћи својој школи. Прве донације, велике пошиљке нове и коришћене опреме које су стигле на ЕТФ, биле су резултат личних ангажовања и самоиницијативног организовања наших дипломираних студената који живе и раде у иностранству. Ова опрема је била од изузетног значаја, јер је у првим тренуцима после петооктобарских догађаја, када држава још није била у стању да одвоји потребна финансијска стредства за универзитет, омогућила да се покрене релативно нормална настава. Затим су уследиле акције лобирања наших дипломираних студената код компанија у којима раде, да опрему из својих производних програма поклоне факултету. На тај начин факултет је добио више великих донација у опреми и лиценцама софтвера од страних и домаћих компанија. Када су у питању домаће фирме, било је неколико великих донација у изведеним радовима и материјалу. Осим донација у опреми, значајне су и донације у књигама и часописима. Постало је већ нека врста традиције да наши дипломирани студенти, када долазе у посету факултету, донесу по књигу или две на поклон. Овде мора да се помене велика и физички заметна акција наших бивших студената у којој су прикупили и послали све релевантне часописе изашле у периоду 1990-2000, који су недостајали у факултетској библиотеци.

Донације, осим што су значајно поправиле материјално стање факултета, учиниле су још једну велику ствар – окупиле су наше дипломиране студенте различитих генерација и са разних страна света, зачето је стварање једне алумни организације, које на овим посторима нису имале традицију. ЕТФ БАФА (ЕТФ Belgrade Alumni and Friends Association), односно Удружење дипломираних студената и пријатеља ЕТФ-а, је организација која полако расте и јача и која, осим донаторством, почиње да се бави и другим стварима корисним по ЕТФ и наш сталеж.

Ову причу завршићемо исказом, који је можда патетичан, али сигурно тачан: ЕТФ се поноси својим ђацима, а према акцијама и понашању ђака рекло би се да се и ђаци поносе својом школом.